Persbericht: ‘Wehkamp heeft meer emotionele merkassociaties dan Bol.com’

Bol.com is geen boekwinkel, maar een warenhuis!

Publicatiedatum: donderdag, 9 augustus 2012

Bol is de bekendste boekwinkel van Nederland (bron: Boekblad via MarketingOnline). Maar gezien de verscheidenheid in het aanbod, kan je Bol eigenlijk niet classificeren als een boekwinkel. Bol is een warenhuis, dat zwaar concurreert met de marktleider van Nederland, de Wehkamp.

De overlap in producten wordt steeds groter en het ziet ernaar uit dat zij het verschil binnenkort vooral op het merk moeten maken. Hoe zit het op dit moment met de merkassociaties van Bol en Wehkamp? Marketingadviesbureau Fairchild onderzocht het.

Via de tool merkenmeter.nl vroeg men Nederland hun rauwe, onbevangen associaties te geven bij de merken Wehkamp en Bol aan de hand van getoonde logos. De resultaten laten zien dat Bol en Wehkamp zeker van elkaar verschillen qua imago. Ondanks dat Wehkamp haar assortiment enorm heeft uitgebreid met A-merken in alle categorieën, weten zij zich toch nog niet helemaal los te kunnen schudden van het ouderwetse imago. De gegeven associaties leuk, (opnieuw) hip en innovatief wegen niet op tegen de associaties vroeger en suf (14,9%) en maar liefst 44,1% die Wehkamp nog steeds associeert met degelijk.
Het postorder imago is wel zo goed als verdwenen: catalogus wordt slechts 3 maal is genoemd, terwijl online/webwinkel duidelijk een van de meest genoemde associaties is.

Dat geldt ook voor Bol. Ruim 20% van de associaties is daar online/webwinkel. Bij Bol komt er echter geen duidelijke merkassociatie naar voren: meer dan de helft van de associaties bij Bol is neutraal en bevat geen emotionele lading. De associatie die het meeste leeft bij Bol is… boeken, met 26,5%.

Overall heeft men meer emotionele merkassociaties bij Wehkamp dan bij Bol. Van alle associaties zijn er meer positieve maar ook meer negatieve associaties gegeven bij Wehkamp dan bij Bol. Je zou kunnen zeggen dat het merk Wehkamp dus sterker is dan het merk Bol. Maar wat Bol wel voor heeft op Wehkamp is dat er een overduidelijke associatie met het assortiment is: boeken. Maar liefst 26,5% van de Nederlanders associeert Bol met boeken, terwijl er bij Wehkamp slechts enkele malen iets over het aanbod wordt gezegd.

- Chantal de Rooy

Beeld
Meer weten?
Neem contact op met Chantal de Rooy