Persbericht: hebben politieke partijen ook een sterk merk?

De grootste politieke partijen van dit moment zijn de SP met 30 zetels en de PVV met 25 zetels.

Publicatiedatum: maandag, 4 juni 2012

Wij gingen voor u op onderzoek uit. Via de tool merkenmeter.nl vroegen wij Nederland hun rauwe, onbevangen associaties te geven over verschillende politieke partijen aan de hand van de getoonde logos. De resultaten laten zien dat het imago en de identiteit (soms pijnlijk) verschillen.

Nederland is vooral negatief..

Gezien de economisch onzekere situatie die heel Nederland raakt, is het voor politieke partijen lastig scoren. De 1500 associaties uit de merkenmeter laten zien dat 59% van de associaties negatief van karakter zijn, 23% is neutraal en slechts 19% van de Nederlanders komt met een positieve associatie. Kortom: er is nog veel werk voor de politieke partijen!

Identiteit politieke partijen

Interessant is om te kijken of de standpunten van het merk ook terugkomen in het hoofd van de Nederlandse bevolking. De belangrijkste resultaten op een rij:

Zowel de CDA als PVDA wordt als betrouwbaar, ouderwets en visieloos gezien. Op betrouwbaar na, waarschijnlijk niet helemaal zoals ze zichzelf willen zien. VVD noemt zich de volkspartij voor vrijheid en democratie, maar wordt door veel Nederlanders ook wel de partij voor de rijken en de elite genoemd.

Een partij die er goed in slaagt zijn merkwaarden over te brengen, is GroenLinks. GroenLinks wordt door onze doelgroep vooral omschreven als groen, milieu, duurzaam, progressief en idealistisch.Nederlanders zijn over het algemeen neutraal gestemd over D66. Waarden waar men het eerste aan denkt zijn onderwijs, Europa, democratisch, vernieuwend en twijfelachtig.

Tot slot de twee partijen, die het goed doen in de peilingen. De SP en de PVV hebben beide veel wisselende associaties. SP associeert men met constructief, actiepartij, links en sociaal. De PVV, die staat voor een sterkere economie en sociaal Nederland, wordt in ons onderzoek vooral (negatief) geassocieerd met opportunisme, fascisme en racisme, sociale zekerheid en vrijheid van meningsuiting.

Kiezers of geen kiezers, vanuit het merk bekeken kun je zeggen dat partijen als D66 en GroenLinks hun richting het duidelijkst en meest onderscheidend hebben gepositioneerd én gecommuniceerd naar de kiezers.

De race is nog niet gelopen…

Een grote hoeveelheid merkassociaties die neutraal of negatief zijn en niet onderscheidend zijn ten opzichte van je concurrenten, is voor elk merk ongewenst. Dat geldt ook (of juist zeker?) voor politieke partijen. Je merk geeft richting aan je organisatie, bepaalt welke consumenten bij je passen, welke producten en diensten van je kopen en of ze achter je willen staan. Aan politiek Nederland is het dus de vraag wie het voor elkaar krijgt de (huidige) associaties zo positief mogelijk te beïnvloeden.

Wie denk jij dat er gaat winnen?

Wij blijven de partij-associaties volgen tot aan de verkiezingen in september. Wil je meedoen? Ga dan naar de merkenmeter-Politieke Partijen of naar merkenmeter.nl

Benieuwd hoe we tot deze inzichten zijn gekomen? Wil je weten hoe jouw merk het doet of kan jouw merk wel een boost gebruiken? Laat het ons weten en mail naar info@fairchild.nl

- Chantal.derooy

Beeld