Verslag Fairchild Keukentafelsessie

Leiding geven in een Agile Organisatie

Donderdag 18 april 2024

“Verbinding eats agile for breakfast.”

 

Leiding geven in Agile organisaties
Betekent agile werken ook einde carrière?

Ja, agile is minder carrière, was de voor sommigen schokkende conclusie tijdens de Fairchild Keukentafelsessie in Utrecht. Agile organisaties zij doorgaans platter en veel minder georganiseerd rond hiërarchische macht- en informatiestructuren. Dus ja, einde carrière voor de op macht en verdeel-en-heers gerichte ‘traditionele’ ik-vertel-jou-wat-je moet-doen-manager die minder kans heeft een ‘stapje omhoog’ te doen.

#Horizontale carrière
En dat is misschien maar beter ook. Daardoor ontstaat er ruimte voor de echte inhoudelijke experts en specialisten. Letterlijk om te doen waar ze goed in zijn, wat nodig is en dat sneller en beter te doen. En ook financiële ruimte om deze vakprofessionals beter te belonen en zo carrière te maken, niet per sé verticaal, maar horizontaal. Dus wil je groeien als mens en als professional, dan kan een agile organisatie juist veel mogelijkheden bieden. Daar waren we het snel over eens.

#Managen wordt leiden
Maar, agile omgeving of niet, leidinggeven aan professionals wordt daar niet eenvoudiger op. Hoe schat je mensen en hun werk op waarde? Hoe draag je als leider bij aan de inhoudelijke ontwikkeling van een professional die een vakgebied wellicht veel beter kent dan jij als leider? En welke nieuwe rollen heb je dan als leider? Het antwoord ligt enerzijds in nieuwe leiderschapsvaardigheden, en veel minder op managen. Maar vooral op verbinding: tussen leider en professionals, tussen teamleden onderling en voor al met z’n allen aan de missie en het doel van de organisatie.

Rine van de Wiel, gepokt en gemazeld als coach van RvB-leden van onder meer  NS en Alliander ging samen met Paulette van den Broek, in op hoe je die verbinding legt en hoe je wel een succes maakt van een agile organisatie. Deelnemers van ondermeer Allinder, Jaarbeurs, SNS, KPMG, UWV droegen bij met hun eigen ervaringen en inzichten. De kern: niet te veel naar agile kijken en wederom: verbinding.

“Het heeft mij de ogen geopend, ik ga het morgen nét iets anders doen.” aldus een van hen.